lördag, september 21, 2013

Mer omgjort garn


 
I slutet på förra inlägget drog jag mig till minnes att jag hade ett obloggat garn, nämligen det här. Jag har gjort det av tre olika raggigarn, rester efter tre par sockar. Men nu började jag fundera och inser att det har jag visst bloggat om. Jag hade bara glömt att sätta etiketten "göra om garn" på det inlägget, vilket jag gjort nu och så går vi vidare. (Och nej, någon provstickning har jag inte gjort.)

                                             
Linnet Fletninger av Marianne Isager är ju ett linne. Jag vill ha ärmar. Så därför har jag tänkt sätta dit det på mitt i övrigt färdiga linne. Men så har jag idéer ... (nähä ...) och tycker att ärmarna borde vara "lättare" än linnet i övrigt. Så därför delar jag garnet Cecilia i två delar och ska alltså sticka ärmarna i hälften så tjockt garn, fast på samma stickstorlek som linnet i övrigt. Randen mitt fram och mitt bak ska få sin motsvarighet mitt på ärmarna.
Jag har provstickat några centimeter och det verkar bli bra, men kanske att det händer något senare som gör att det inte blir det. Vi får väl se ...

tisdag, september 17, 2013

Nytänkande

Jag var och inventerade garnbeståndet på Rusta häromdagen. Konstaterade att sju bröder-sockgarn verkar kosta hälften mot raggi. Tål att tänka på. De hade bara enfärgat där, jag vet inte om det finns mönstrat. (Men ve och jippi, då kan man ju kanske färga ljust garn själv!)
Nå, det fick ligga kvar på hyllan så länge.
Men däremot kunde jag inte motstå ett nystan av sånt där ... ja kan man kalla det garn över huvudtaget?
Och nej. Inte jag inte. Inte tänker jag sticka nån sån där konstig mojäng med mycket rysch som man bär runt halsen.
Jag är ju på mitt eget konstiga sätt och slaktar det där ... eh, nätgarnet.

Jag har ingen aning om vad lilamelerat akrylgarn kan användas till, eller den glitterförsedda lilla kanten. Men barbiekläder låter rimligt.
Så när som på att det inte brukar vara min bransch. Å andra sidan så brukar inte jag köpa akrylgarn heller, eller nätgarn.

Jag undrar vad jag har kommit in i för konstigt skov i år ...
(Och när jag tittade på de andra inläggen med samma etikett så inser jag att det finns ett obloggat garn därhemma. Det finns inte ens en bild av det i den här datorn. Måste åtgärdas.)

lördag, september 14, 2013

wwsipday 2013

Lördagen 21 september går årets världsvida spinnaoffentligtdag av stapeln.

I skrivande stund har jag ingen aning om när - var - hur för min del.

Återkommer i ärendet när jag vet mer. Eller äsch. Titta på wwsipday.com för att finna en sip nära dig.

torsdag, september 12, 2013

För övrigt...

... kan meddelas att det blir inte mycket till sjal av en härva sarisilke. Knappt ens en sjalett. Snarast nån sorts halsduk som smalnar åt ändarna och blir bredare på mitten.
Sen, när jag kommer hem, typ nästa helg, ska jag blocka den lite då jag var tvungen att vara lite snål med avmaskningen (2 dm garn kvar?) och då blir den väl bloggad också.

Den laxrosa är numera ett komplett linne. Jag tror jag har funderat ut att jag ska sticka ärmarna av delat garn. Jag tror jag har funderat ut början på ärmkonstruktionen. Dela garn kan jag göra här, men jag tror det behöver mer snodd och det får det inte före jag kommer hem till spinnrockarna.

Den lila toppen är med till Uppsala, så jag hoppas att det går att få till någon lösning på det problemet.

Ett par sockar i raggigarn är i vardande, den här gången med Judys magiska tåuppläggning. (Det finns youtubefilmer som förklarar i rörliga bilder för den som vill det.) Det knepiga just nu är att de tilltänkta fötterna är nån helt annan stans än hos mig.

Silkeflätan är orörd. Likaså den tvättade ullen, fast några kardrullar spann jag i helgen av det jag tvättat tidigare.

Igår genade jag genom en fårhage. Riktigt till vad jag ska ha det vet jag inte, men det följde med lite upphittade bösiga smutsiga toviga ulltussar hem till mig. Det är väl mest en utmaning: går det att göra något av dem alls?

tisdag, september 10, 2013

Det här med färgrapporter ...


För några år sen (julen 2010) fick jag det här garnet av min dotter. Sen har det legat i hyllan och funderat på vad det ville bli. Det funderar väl fortfarande, och jag med, men nu funderas det lite mer konkret.

Om man stickar det här garnet på rundsticka en kropp, så tror jag att det kommer att bli ungefär enfärgade fält som vrider sig i spiral runt kroppen. Det tror jag inte att jag uppskattar.

Om man istället stickar bak- och framstycken var för sig så blir det nog lite större chans att det åtminstone blir varannanradrandigt. Viss fältstockning lär det antagligen bli, åtminstone i sidorna, men i princip så tror jag att det blir randigt.
I alla fall gäller detta ett helt bakstycke.

Vad händer med två halva framstycken? Två "lila" varv avlöst med två "röda" varv, give and take, skulle jag tro.

Frågan uppkommer då: Vill jag ha ett plagg som ser ut så?
Kan man "styra" så att plagget får en dominerande färg?
Jag tänker, om jag vill ha ett "rött" plagg, kan jag då få det att verka rödare genom att sticka somliga varv med avigrillorna utåt så att "lila" partier blir släta utåt och sjunker ner mellan rillorna.
Jag har ju redan konstaterat att slätstickat antagligen kommer att dra sig då det är ett entrådigt garn.

Nu blev det nästan intressant ...